torstai 17. maaliskuuta 2016

Persoonallisuustyyppisi on:
“Logistikko”
(ISTJ-a)
“Havaintoni on, että aina kun yksi ihminen on todettu riittäväksi tehtävän hoitamiseen… kaksi ihmistä tekee tehtävän huonommin, ja tehtävää tehdään tuskin ollenkaan jos kolme tai enemmän työllistetään sitä varten.”
George Washington
ISTJ-persoonallisuustyyppiä pidetään kaikista yltäkylläisimpänä, ja se muodostaa noin 13 prosenttia väestöstä. Määrittäviä ominaisuuksia ovat tinkimättömyys, käytännön logiikka ja väsymätön omistautuminen tehtävään, ja ISTJ:t ovatkin elintärkeitä ytimiä monille perheille, perinteistä kiinni pitäville organisaatioille, säännöille ja standardeille, kuten lakitoimistoille, sääntelyelimille ja armeijalle. ISTJ-persoonallisuustyypin ihmiset nauttivat ottaa vastuuta tekemisistään ja kunniaa työstään – kun ISTJ:t työskentelevät tavoitteen eteen, he käyttävät kaiken aikansa ja energiansa tehdäkseen jokaisen asiaankuuluvan vaiheen tarkasti ja kärsivällisesti.
ISTJ:t eivät tee monia olettamuksia vaan analysoivat mieluummin ympäristönsä, tarkistavat faktansa ja tulevat paikalle, kun toiminnan käytännöllinen vaihe on käynnissä. ISTJ-persoonallisuudet välttävät turhanpäiväisyyksiä, ja kun he ovat tehneet päätöksen, he nojaavat faktoihin, joiden avulla he saavuttavat tavoitteensa ja odottavat, että muutkin tarttuvat tilaisuuteen välittömästi ja alkavat toimia yhtälailla. ISTJ:illä ei juurikaan ole sietokykyä päättämättömyydelle, mutta he menettävät kärsivällisyytensä vieläkin nopeammin jos heidän suuntansa kyseenalaistetaan epäkäytännöllisillä teorioilla, teorioilla joissa unohdetaan oleelliset yksityiskohdat. Jos haasteista tulee aikaavieviä väittelyitä ja deadline lähestyy, ISTJ:istä tulee huomattavan vihaisia.

Jos kunnioitat mainettasi, liittoudu niiden kanssa joilla on hyviä ominaisuuksia

Kun ISTJ:t sanovat tekevänsä jonkin asian loppuun, he myös tekevät sen. He hoitavat velvollisuutensa hinnalla millä hyvänsä, ja heitä hämmästyttää ihmiset, jotka eivät pidä sanojaan samalla tavalla. ISTJ:iden epäsuosioon pääsee helposti laiskuudella ja epärehellisyydellä. Näin ollen ISTJ:t myös tykkäävät useimmiten työskennellä yksin, tai sitten auktoriteetin ja sen hierarkian pitää olla heille hyvin selvää, jotta he voivat määritellä ja saavuttaa tavoitteensa ilman väittelyä tai huolta siitä, että muut eivät ole luotettavia.
ISTJ:illä on terävä, faktoihin perustuva mieli, ja he suosivat itsenäisyyttä ja omavaraisuutta muihin turvautumisen sijaan. Riippuvuus muista on ISTJ:iden mielestä usein heikkous, ja heidän intohimonsa velvollisuuksiin, varmuuteen ja pettämättömään henkilökohtaiseen integriteettiin estää astumasta moiseen ansaan.
Tämä integriteetin tunne on ISTJ:iden ydin ja menee heidän mieltäänkin pidemmälle – ISTJ-persoonallisuudet kiintyvät tarkasti määriteltyihin sääntöihin ja ohjeisiin hinnasta huolimatta ja paljastavat omat virheensä sekä kertovat totuuden silloinkin, kun sillä on tuhoisat seuraukset. ISTJ:ille rehellisyys on paljon tärkeämpää kuin emotionaaliset seikat, ja heidän suorasukainen lähestymistapansa aiheuttaa sen, että muut virheellisesti pitävät ISTJ:itä kylminä ja jopa robottimaisina. Tämän persoonallisuustyypin ihmiset kamppailevat tunteiden ilmaisun ja kiintymyksen kanssa, mutta väite, että he eivät tunne mitään tai että heillä ei ole persoonallisuutta, on todella satuttava.

...koska on parempi olla yksin kuin huonossa seurassa

ISTJ:iden omistautuminen on loistava ominaisuus, jonka avulla saa paljon aikaan, mutta se on myös heikkous, josta vähemmän tunnolliset ihmiset yrittävät hyötyä. ISTJ:t etsivät vakautta ja turvallisuutta, ja he olettavat että on heidän velvollisuutensa pitää yllä sujuvuutta. Siksi he voivat ajatella, että heidän kollegansa ja läheisensä sysäävät omat vastuunsa ISTJ:ille, joiden tiedetään aina hoitavan homman. ISTJ:t pitävät mielipiteensä itsellään ja antavat faktojen puhua puolesta, mutta voi mennä pitkään ennen kuin havainnollistavat todisteet paljastavat koko tarinan.
ISTJ:iden pitää muistaa pitää huolta itsestään – heidän itsepäinen omistautuminen vakauteen ja tehokkuuteen voi muuttaa tavoitteet pitkässä juoksussa kompromisseiksi, kun muut tukeutuvat yhä kovemmin heihin luoden emotionaalisen arven, joka jää piiloon niin pitkäksi ajaksi, ettei sitä voi enää korjata. Jos ISTJ:t löytävät kollegoita ja puolisoita, jotka arvostavat ja täydentävät heidän ominaisuuksiaan ja jotka nauttivat heidän kirkkaudestaan, selkeydestään ja uskollisuudestaan, he voivat huomata että heidän vakauttava roolinsa on todella tyydyttävä osa isompaa, toimivaa järjestelmää.